(VIDEO) Koliko je zagađen vazduh u Novom Pazaru? Evo šta kažu građani

26

Zagađenje vazduha u Novom Pazaru najviše je ujutru i uveče, kada su vrijednosti PM čestica najviše, prije svega PM2,5 i PM10.

Građani ovog grada kažu da ne osjećaju zagađenost vazduha.

„Ne osjećam zagađenost vazduha. Živim malo dalje od grada“, kaže jedan od anketiranih građana za Sandžak televiziju.

Sa druge strane bilo je i onih koji osećaju zagađenje vazduha.

„Naravno da osjećam zagađenost vazduha i ne izlazim iz kuće“, ističe Novopazarac.

U odeljenju za zaštitu životne sredine kažu da dobijanjem automatske stanice za merenje kvaliteta vazduha se može jasno vidjeti stanje vazduha u Novom Pazaru, jer se sada na svakih sat vremena dobije rezultat koji može svako da provjeri na sajtu agencije za zaštitu životne sredine.

„U prošlom periodu, proteklih mjesec dana vazduh u Novom Pazaru je znatno boljeg kvaliteta, odnosno automatska merna stanica, koja je postavljena pre tri godine, detektovala je samo 11 dana prekoračenja suspendovanih čestica, koje su prekoračile granicu od 10mg po metru kubnom. Ta prekoračenja su minimalna, odnosno ne prelaze više od 10 odsto, odnosno granice koja je propisana zakonom“, dodaju oni.

Načelnik odeljenja za zaštitu životne sredine Ivan Milanović, naglašava da će situacija biti mnogo bolja kada se realizira nekoliko značajnih projekata.

„Ove godine, od ministarstva za zaštitu životne, dobili smo značajna sredstva da sprovedemo tri aktivnosti, od kojih su, pošumljavanje na teritoriji grada, promena individualnih ložišta i zamena ložišta u javnim ustanovama i školama.

Njegova preporuka građanima je da kada putem sajta Agencije za zaštitu životne sredine utvrde da se vazduh kvalifikuje kao zagađen, svoje aktivnosti svedu na zatvoren prostor umjesto otvorenog.

Osim toga, savjetuje da redovno čiste svoja idividualna ložišta, kao i da smanje upotrebu motornih vozila, te da umjesto njih koriste bicikla, javni prijevoz ili da idu pješice.

(SANA)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *