/VIDEO/ KP i EULEKS ispred zgrade OIK u Sjevernoj Mitrovici, sumnja se da je unutra neeksplodirana bomba

101

Sumnja se da su u prostorijama Opštinske izborne komisije u severnom delu Mitrovice bačene dve eksplozivne naprave, od kojih je jedna eksplodirala, dok se očekuje da KFOR ukloni drugu neeksplodiranu, potvrđeno je za KoSSev.

Jedinice Kosovske policije i Euleksa obezbeđuju prostorije Opštinske izborne komisije koje su oštećene kada su Srbi sprečili ulazak članova OIK u njihove prostorije, prenosi KoSSev.Kako je KoSSevu nezvanično rečeno na terenu, a potom i potvrdio neimenovani zvanični izvor, tokom današnjeg incidenta na ove kancelarije bačene su dve naprave od kojih je jedna eksplodirala. Policijski službenici i pripadnici Euleksa obezbeđuju lice mesta, do dolaska KFOR-ovog tima za deminiranje, a upravo zbog toga što se sumnja da se u prostorijama i dalje nalazi jedna bomba.

Kosovska policija potvrđuje da njihovi službenici i KFOR-ova jedinica za deminiranje istražuju mesto događaja, kako bi očistili područje.Podsetimo, Petar Petković saopštio je da su zapravo „Kurtijevi specijalci upali u prostorije OIK u Kosovskoj Mitrovici, sve razvalili, polupali, razbacali, pokušavajući da instaliraju svoje biračke komisije“.

Demanti Kosovske policije

Izjave predstavnika Kancelarije za KiM su neistinite i tendenciozne – oglasila se Kosovska policija nakon navoda direktora Kancelarije za KiM da su „Kurtijevi specijalci upali u prostorije OIK u Kosovskoj Mitrovici, sve razvalili, polupali, razbacali, pokušavajući da instaliraju svoje biračke komisije“.Poručuju da ova institucija želi da uruši „profesionalnu, legitimnu i ustavnu misiju KP u vezi sa sprovođenjem reda i zakona na celom Kosovu“.Ponovili su navode kosovskog ministra unutrašnjih poslova – da su napad na kancelariju opštinske izborne komisije u severnom delu Mitrovice pričinili „maskirani, nasilni osumnjičeni/grupe koji su koristili opasna oruđa, uključujući i ručne bombe jugoslovenske proizvodnje“.„Kriminalne grupe koje vrše nezakonite radnje kojima narušavaju slobodu i bezbednost građana teže da ove radnje pripišu redovnim jedinicama KP koje svoje dužnosti obavljaju sa velikom odgovornošću“, poručili su.

I oni su podcrtali ono što je Svećlja kazao – da KP intenzivno radi na identifikaciji osumnjičenih lica i sprovođenju istrage za privođenje počinilaca.Iz KP je još jednom naznačeno da su njihovi službenici danas pomagali čelnicima opštinske izborne komisije u sprovođenju njihovih aktivnosti na severu, u skladu sa zakonom i zahtevom CIK-a.

Premijer Kosova Ajbin Kurti saopštio je da će Vlada Kosova severno od Ibra obezbediti još više policajaca, zbog tamošnje situacije.Kurti je u objavi na Fejsbuku naveo da su na severu Kosova “pojačani napadi”.”Zločinačke bande pojačale su napade na severu Kosova. Znaju da se bliži kraj. Vlada Kosova niti će da se cenjka sa njima niti da ih toleriše. Bombe koje bacaju, meci koje ispaljuju i maske koje nose su njihova politička i narodna nemoć. Zbog ovih zločinaca i oružanih napada severno od Ibra, obezbedićemo više policajaca. Zato što će se voditi istraga i procesuiranje ovih zločinaca, koje plaća Srbija i režira njen predsednik”, napisao je Kurti.Kurti napominje da brojna kršenja zakona neće biti oproštena, a da će tendencije destabilizacije propasti.”U četiri opštine na severu podela nije na Srbe i Albance, već na kriminalne bande i građane. Molim sve građane Kosova da podrže državu i policiju Kosova, sve naše funkcionere koji brane ustavnost i zakonitost, republiku i demokratiju”, poručio je Kurti.

N1
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *