VIDEO Najlepše „divlje“ plaže Crne Gore

214

Bekstvo od gužve, buke i plaža natrpanih ležaljkama i peškirima moguće je čak i ako ste turista u Crnoj Gori, usred letnje sezone. Biseri Jadranskog mora pružaju se duž cele crnogorske obale, samo ih treba pronaći.

Zavučene, kao račići u školjci, tihe uvale, sakrivene od pogleda, obasjane suncem, u čvrstom zagrljaju stena, u kojima je jedina muzika zvuk uskomešanih talasa i pesma zrikavaca iz obližnjih šuma, pravo su utočište za sve koji tragaju za mirom i opuštanjem.

Predstavljamo vam pet „divljih“ plaža, do čijih lepota je u nekim slučajevima moguće stići drumom, tačnije kolima, ali je svakako morski put, koji smo odabrali, čaroban način da dan provedete kupajući se u kristalno čistoj vodi, u tišini i spokoju, okruženi netaknutom, bajkovitom prirodom čije lepote ostavljaju bez daha.

ŽUKOVICA

Foto:Ana Marković/Nova.rs

Ova lepotica Jadrana nalazi se u uvali blizu ribarskog mesta Bigova u pravcu popularnog letovališta Luštice. Nekada se do nje stizalo samo morskim putem, dok je danas moguće doći i makadamom iz donjegrbaljskog sela Glavatičići.

Sitni pesak prikrivaju stene i moguće ga je videti i osetiti pod tabanima, tek ako se spustite dovoljno blizu vode. Kako je jedan meštanin rekao:

„Nije na Žukovici kao na Sejšelima, već je na Sejšelima kao na Žukovici“.

Nigde se nećete iskupati kao na ovoj plaži jer ovde je more apsolutno neodoljivo i zavodnički nastrojeno prema svakom posetiocu – da je ljubav na prvi pogled neminovna. Do pre nekoliko godina ovde je bila samo bistra voda i njen raznovrsni svet, pesak, stene i jedna mala kuća od kamena sa restoranom. Nažalost, restoran više ne radi, a nekoliko alavih posetioca podigli su u blizini vikendice od cigle i tako uspeli da delimično oskrnave ovaj, donedavno, „karipski“ pejzaž.

More je međutim i dalje neprikosnoveno u ovoj uvali, od koje je čuveno ribarsko mesto Bigova udaljeno samo nekoliko minuta vožnje. Strma, neki bi rekli i kozja staza, vodi na ovu skrivenu plažu, a naravno ukoliko imate mogućnost da plovite, prilaz barkom svakako je lepša i sigurnija opcija.

CAREVIĆA POTOK

Foto:Ana Marković/Nova.rs

Na samo pola sata plovidbe od Budve u pravcu Herceg Novog, nalazi se uvala iz snova, gde boje mora odmaraju oči, a kada jednom na koži osetite ove talase, moraćete ponovo da im se vraćate.

„U Carevića potoku more ima najlepšu boju, drugačiju nego i u jednom drugom delu Jadrana“, rekao je jedan lokalni ribar.

I zaista, kada brodić pristane iza stena koje kriju ovu uvalu, pred vama se otvara novi svet.

Tirkizno plavo more sa nijansama tamnozelene, odsjaja šume sa brda koje se nadvija nad njom.

Tu je i nekoliko pećina koje vas zovu da uronite i istražite ih.

Privlače melodijom talasa, koji udaraju o ivice stena u ujednačenom ritmu, a voda je plitka, pa i malo dete može bezbedno prošetati kroz pećine, ako samo pripazi na ježeve, kojima su ove vode omiljeni dom. Do uvale na kojoj sunčevi zraci zaslepljuju talase, moguće je stići samo morskim putem, a taj je i najlepši.

ZAGORSKI PJESAK

„Malo parče raja“ opis je plaže Zagorski pjesak. Ovu uvalu ne zaobilazi nijedan turistički izlet brodom. Obavezna je tačka na mapi. Od Budve do ovog dragulja prirode plovidba traje svega 40 minuta. Za ljubitelje stena ova plaža je pravo otkrovenje. Peščana sa idealnim prilazom za decu, a okružena stenama, za sve avanturiste kojima su istraživanje, amaterski alpinizam, ali i skokovi sa visina strasti koje začine svako letovanje.

Do plaže Zagorski, kako je meštani od milja zovu, dolazi se morskim putem, mada kažu da je moguće i drumskim, ali nismo probali. Previše je strmo, a i plovidba je nezamenjiv način putovanja kada ste na moru.

SVINJI POTOK

Foto:Ana Marković/Nova.rs

Do pre 15 godina nije bilo plaže u Svinjem potoku, „samo stene i krš“, kako kažu lokalci.

„Jedan stariji bračni par iz Francuske očaran je ovom lepotom, pa su pre više od jedne decenije ovde kupili zemlju, tik uz more, podigli kamenu kuću i odlučili da tu provedu ostatak svog života“, priča Goran, meštanin iz obližnjeg sela Grbalj.

Zahvaljujući njima, ovaj dragulj Jadrana dostupan je sada i onima koji u čarima ove uvale žele da uživaju sa obale, tačnije stižu drumom. Do peščane plaže, koja jedva da ide i do pet metara dužine, Francuzi su napravili kamene stepenice kako bi lakše prišli vodi. Ovaj mali raj svojim gostima pruža glavne stvari za odmor: mir, tišinu i kupanje u najčistijem moru, čija je voda tako bistra da su maske za ronjenje potpuno nepotrebne.

MALA PONTA

Foto:Ana Marković/Nova.rs

Na budvanskoj rivijeri, između poznatih plaža Ploče i Trsteno, leži blago – Mala ponta. Gužve i graja iz okoline polako se povlače i potpuno nestaju kako se približavate ovoj betonskoj plaži, okruženoj stenama.

Sa puta koji vodi na Ploče, niz strmu stazu kroz žbunje, brzo se stiže do puste ponte koju zapljuskuju talasi bistrog mora.

Idealna za ronjenje, pecanje i plivanje, Mala ponta je utočište za turiste, koji ne žele dugo da putuju, a beže od gužve i galame, pa još ako do nje stignu čamcem, koji se može iznajmiti kod lokalnih ribara, uživanje je potpuno.

Nova.rs

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *