VIDEO Ovo su dronovi kamikaze ‘čakija’ koje SAD šalje Ukrajini: Gotovo ih je nemoguće otkriti

218

Postoje dvije verzije Switchblade dronove, koje američka vojska svrstava u rakete, 300 i 600. Amerikanci šalju Ukrajincima verziju 300 koja se koristi za napad na pješaštvo i laka oklopna vozila

Amerikanci šalju Ukrajincima 100 ubojitih dronova Switchblade 300, objavio je Associated Press citirajući američkog dužnosnika “upoznatog s odlukom” Bidenove administracije.

Radi se o kamikaza dronovima koji se koriste za precizne napade i mogu se koristiti na velikim udaljenostima.

Switchblade 300: Dronovi kamikaze

U svom arsenalu imaju ga i neke države članice NATO-a što bi, kako prenosi AFP, trebalo olakšati njegovu integraciju unutar ukrajinskih snaga.

Podsjećamo, Ukrajinci već imaju bespilotne letjelice Bayraktar TB2 kojima uništavaju ruska protuoklopna vozila. Te letjelice prodala im je Turska na što su Rusi posebno bili bijesni.

Pogledajte video: Ove dronove kamikaze SAD šalje Ukrajincima

Nose ih u ruksaku, uništavaju laka oklopna vozila

Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je snimke na kojima se vidi kako ti dronovi uništavaju ruske tenkove. A sad Amerikanci šalju oružje koje bi Ukrajincima moglo biti prekretnica u obrambenom ratu protiv Rusije. 

24sata

Radi se o dronu Switchblade (engl. čakija).  Postoje dvije varijante, 300 i 600. Proizvela ih je tvrtka AeroVironment iz Washingtona za odjel američkih specijalnih operacija. Slabiji model služi napadu na pješaštvo i na laka oklopna vozila, a veći za tenkove.

Pogledajte video: Ubojice lakih oklopnih vozila

Leti do 10 kilometara, obrušava se 160 na sat

Switchblade su zapravo robotske pametne bombe opremljene kamerama, sustavima za navođenje i eksplozivima. Model 600 može letjeti 40 minuta i do 80 kilometara i čekati pravi trenutak za napad.

Može ih se koristiti samo jednom, zbog čega ih zovu i “kamikaze dronovi”. Verzija 300 stoji oko 6000 dolara što je jeftinije od dronova U.S. Reaper, koji su Amerikanci koristili kad su ubili iranskog generala Kasema Sulejmanija.

Gotovo ga je nemoguće otkriti

Switchblade 300 koji bi Amerikanci trebali poslati Ukrajincima težak je 2,7 kilograma što ga čini laganim za nošenje.

24sataKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *