Video: Rusija prebacila avione i hipersonične projektile EU i NATO-a

317

Ruska vojska da je prebacila borbene avione i hipersonične projektile u regiju Kalinjingrad, blizu zemalja članica Evropske unije i NATO-a.

Ministarstvo odbrane je navelo da su tri aviona MiG-31 s hipersoničnim projektilima Kinžal stigla u zračnu bazu Čkalovsk, u sklopu “dodatnih mjera strateškog odvraćanja“, te će biti raspoređeni u “24-satno dežurstvo“.

Na videosnimku koji je objavilo Ministarstvo odbrane vidi se kako avioni dolaze u bazu, ali bez projektila, koji su vjerovatno dopremljeni na drugi način.

Prebacivanje projektila dolazi u periodu sve većih tenzija Zapada i Rusije zbog invazije Moskve na Ukrajinu, koja traje gotovo šest mjeseci.

Kalinjingrad je ruska enklava na baltičkoj obali, smještena između Poljske i Litvanije, i Moskvi je pogodna za provođenje protumjera prema, kako tvrde, neprijateljskoj politici NATO-a.

Moskva kritizira isporuku zapadnog oružja Ukrajini te optužuje SAD i saveznike da raspiruju konflikt.
Rusija pojačala snage u enklavi

Zauzvrat, Rusija je pojačala vojne snage u Kalinjingradu, naoružavši ih najmodernijim oružjem, uključujući precizno navođene rakete Iskander i niz sistema protuavionske odbrane.

Ruska vojska tvrdi da Kinžal ima domet do 2.000 kilometara te da leti deset puta brže od brzine zvuka.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je projektil predstavio 2018. godine, označio ga je “idealnim oružjem“ koje je jako teško presresti.

Kalinjingrad je u centar pažnje došao u junu, nakon što je Litvanija odlučila ograničiti tranzit dobara u tu oblast preko svoje teritorije, dok je Rusija najavila odmazdu za taj potez.

No, Evropska unija ocijenila je da Litvanija mora dozvoliti tranzit ruske robe preko svoje teritorije, s izuzetkom oružja.

Najzapadnija ruska oblast do kraja Drugog svjetkog rata bila je dio Njemačke, a Rusiji je pripojena na Konferenciji u Potsdamu 1945. godine.

Ima oko milion stanovnika, većinom Rusa, ali i manji broj Poljaka, Ukrajinaca i Litvanaca.

Ne zna se koliko je ruskih vojnika stacionirano tamo, a procjene se kreću od 9.000 do 200.000.
Izvor: Al Jazeera i agencije
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *