VIDEO Šef ruske obavještajne službe se zbunio pred Putinom: Nije znao odgovoriti na jednostavno pitanje

123

Uoči Putinovog obraćanja naciji i odluke o priznanju Donjecka i Luganska kao nezavisnih republika, u Kremlju je održan sastanak Vijeća sigurnosti Rusije tokom kojeg se Putinu obratio i šef ruske obavještajne službe Sergej Nariškin.

Dok je većina ministara tokom svojih govora iznijela niz argumenata zbog kojih bi Vladimir Putin trebao priznati nezavisnost Donjecka i Luganska, čini se kako šef ruske obavještajne službe nije imao svoj dan.

Naime, nakon što je izašao za govornicu, Nariškin je započeo govor o aktuelnoj situaciji na istoku Ukrajine.

“Zapadnim partnerima se može dati posljednja šansa da prisile Kijev na mir i poštovanje sporazuma iz Minska. Inače, moramo donijeti odluku o kojoj se danas raspravlja”, rekao je Nariškin.

Upravo je riječ “inače” očigledno najviše zasmetala Vladimiru Putinu koji je prekinuo govor Nariškina i postavio mu pitanje.

“Šta znači ‘inače’? Predlažete li pokretanje pregovaračkog procesa ili priznavanje suvereniteta republika. Govorite iskreno”, rekao je Putin.

Nakon toga, uslijedio je najzanimljiviji dio dijaloga u kojem je šef obavještajne službe pokazao i određeni strah.

Putin: Govori jasno, podržavaš li priznanje?

Nariškin: Hoću

Putin: Hoćeš ili podržavaš?

Nariškin: Podržavam da budu dio Rusije

Putin: To nije ono o čemu raspravljamo. Podržavaš li nezavisnost?

Nariškin: Da

Dijalog koji je trajao nekoliko sekundi, Nariškinu je očigledno djelovao kao vječnost.

Uprkos funkciji koju obavlja i koja prema definicija zahtijeva fizičku i psihološku pripremljenost u svakom trenutku, čini se kako Nariškin na sastanak Vijeća sigurnosti nije stigao najbolje pripremljen. Da li zbog kompleksnosti teme ili zbog Vladimira Putina, teško je procijeniti.

Klix.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *