(VIDEO) VOJSKA SRBIJE NE SMIJE PREĆI NI METAR NA KOSOVO! VUČIĆU JE BOLJE DA NE ZVECKA ORUŽJEM

436

Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemorkata Vojvodine, i Azem Vlasi, advokat i kosovski političar, za Hayatovu emisiju Sedam plus komentarisali su ponovnu militarizaciju Srbije i spominjanje obaveznog uvođenja vojnog roka.

Za Čanka je prekomjerna potrošnja budžetskog novca za naoružanje Srbije potpuno bespotrebna.

U pitanju je politički manevar bez utemeljenja u realnosti. Srbiji niko iz regiona ne prijeti i ne vidim kako može biti ugrožena. Nabavke oružja vršile su se preko Rusije i Kine, što su bile političke nabavke bez realnih potreba. Priča o obaveznom vojnom roku je deplasirana, zato što današnje vojske služe visokoobrazovanim profesionalnim kadrovima, a ne kao topovsko meso za juriše. Time se Vučić udvara proruskom biračkom tijelu – ocjenjuje Čanak.

Vlasi kaže da Vučićeva politika uveliko podsjeća na Miloševićevu.

Vučić nastavlja voditi politiku Miloševića koji je kroz propagandu o ugroženosti Srba u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu prisvojio JNA. Danas imamo sedam novih država bivše SFRJ i onda se postavlja pitanje od koga se Srbija mora braniti? Vučić želi stvoriti dojam da je Srbija ključni faktor (ne)mira na Balkanu. To znači da Srbija može, ako poželi, unijeti nemir u BiH, Crnu Goru i Kosovo – smatra Vlasi.

Najava uspostave ruske vojne baze u Srbiji nije realna, mišljenja je Čanak.

Ruski humanitarni centar u Nišu ništa humano nikada nije uradio, već služi za špijunske i ostale aktivnosti Rusije u regiji. Ne vjerujem da će doći do gradnje ruske vojne baze u Srbiji, jer bi to ugrozilo aktuelni režim Vučića. On je svjestan da bi priklanjanjem Srbije Zapadu bio ubijen od strane Rusa. Isto tako, ne smije se u potpunosti predati Rusiji, zato što bi ocijenili da nije dovoljno pouzdan. On nije pouzdan kao, recimo, Aleksandar Lukašenko u Bjelorusiji. Srbija graniči sa NATO članicama, to nikada ne treba izgubiti iz vida – navodi Čanak.

Vlasi se dotakao i nenajavljene vojne vježbe Vojske Srbije koja je uznemirila stanovnike Novog Pazara.

Vučić vojnim vježbama izaziva đavola i plaši Bošnjake u Sandžaku. Svjestan je da nijedan vojnik Srbije ne može preći ni metar preko granice na Kosovo, jer tamo djeluju NATO i EUFOR. Također, treba reći da nije to 1999. godina kada je Milošević imao sedam garnizona na Kosovu koje je koristio za agresiju. Kosovo je danas izgrađena država i ima odbrambenu strukturu koja se može braniti. Vučiću je najbolje da ne zvecka oružjem i izaziva probleme – kazao je Vlasi.

(M. Imamović) HAYAT
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *