/VIDEO/ Zelenski čestitao ramazan: Neka nam snaga molitve očistiti Ukrajinu od bezbožnog ruskog zla

129

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski čestitao je muslimana početak svetog mjeseca ramazana i zaželio da snaga molitve pomogne očistiti Ukrajinu od “bezbožnog ruskog zla”.

“Ove večeri počinje sveti mjesec za muslimane, ramazan. Značajan dio naše zajednice ukrajinskih muslimana, krimski Tatari prisiljeni su da dočekuju ramazan pod okupacijom i prijetnjom ruske represije i zlostavljanja, pod granatiranjem u drugim dijelovima Ukrajine i frontovima”, kazao je Zelenski podsjećajući na patnju krimskih Tatara pod ruskom okupacijom.

“Neka nam snaga molitve u ovom svetom mjesecu ramazanu pomogne očistiti Ukrajinu od ruskog bezbožnog zla, od onih koji istinski ni u što ne vjeruju i zato su sposobni za takav teror. Neka sljedeći ramazan započne u miru i na cijeloj ukrajinskoj zemlji slobodnoj od Rusije. Ramadan Mubarek” kazao je Zelenski u svojoj poruci..

Poručio je da nema sumnje da će vratiti slobodu, poštovanje i sigurnost u čitavu državu i svim zajednicama.

“Slava svima koji se sada bore za Ukrajinu i narod. Zahvale svima koji pomažu svaki dan. Slava Ukrajini”, zaključio je Zelenski.

Oko jedan posto populacije Ukrajine čine muslimani, a mnogi Krimski Tatari se suočavaju sa progonima koje provodi Rusija na okupiranom Krimu. U odbrani Ukrajine učestvuju i jedinice koje su u velikoj mjeri sastavljene od boraca islamske vjeroispovjesti. Ukrajinski muftija Said Ismagilov pristupio je vojsci kako bi branio domovinu.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *