(VIDEO)Amerikanci u džamiji u Kataru: Sve što pričaju je laž, ovo je divna zemlja

598

Iako brojni navijači imaju raznorazne prigovore na organizaciju Svjetskog prvenstva u Kataru, kao i zamjerke na zakone u toj zemlji, neki posjetitelji najvećeg nogometnog turnira na svijetu ne skrivaju svoje oduševljenje arapskom državom.

Grupa američkih navijača došla je u Dohu s Floride, a s novinarima TRT Worlda podijelilli su svoje oduševljenje onim što ih je tamo dočekalo.

Čuli smo dosta toga o Kataru, no što god da govore, to nije tačno. Ovo je jedna divna zemlja. Neki ljudi spominju alkohol, a mi smo samo došli gledati nogomet i dobro se zabaviti, a ne piti alkohol i biti pijani”, rekao je jedan mladić, na što se nadovezao i njegov prijatelj.

Naslušali smo se raznih hejterskih i ludih komentara od obitelji i prijatelja zbog dolaska ovamo, no željeli smo se sami uvjeriti i iskusiti kulturu ove zemlje – i obožavamo je. Sve ono što se vrti po medijima i društvenim mrežama je daleko drugačije od onoga ovdje. Tu vlada čista ljubav i međusobno poštovanje. Svi su korisni, orijentirani na zajednicu. Sviđa mi se i definitivno ću se vratiti ovdje”, rekao je mladić.

Posjetili su i najveću džamiju u Kataru

Ekipa, koja je na sebi nosila tradicionalne arapske detalje, istaknula je i kako je posjetila najveću džamiju u Kataru, onu imama Muhammada Abdula Wahhaba.

“Išli smo tamo i bilo je nevjerojatno. Prelijepa džamija”, rekli su pa se kroz smijeh našalili da “razmišljaju o tome da pređu na islam”. Zatim su pokazali i poklon koji su tamo dobili, a riječ je o ruksaku u kojem se nalaze voda i knjige o poslaniku Muhamedu, pravima žena i sličnim stvarima.

To je lijepo, znate. Dopada nam se. Informiraju nas kako bismo to mogli ‘odnijeti’ kući i prenijeti na našu obitelj i prijatelje koji nisu educirani”, zaključio je mladić.

Pogledajte video :
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *