(VIDEO)Više od 50.000 Rusa bježi pred ukrajinskom kontraofanzivom

169

Proruske vlasti u južnoj ukrajinskoj regiji Herson saopćile su danas da planiraju evakuirati oko 50.000 civila zbog ukrajinske protuofenzive.

“Očekujemo evakuaciju između 50.000 i 60.000 ljudi na lijevu obalu Dnjepra. Uskoro počinje bitka za Herson”, rekao je prokremaljski dužnosnik Volodimir Saldo na Telegram kanalu “Solovyov Live”.

Saldo je rekao kako očekuje da će evakuacija trajati šest dana, a novinska agencija RIA Novosti izvijestila je da je evakuacija brodom već počela.

Citirajući drugog proruskog dužnosnika, rečeno je da bi evakuirani mogli otputovati u Rusiju.RIA Novosti rekla je da su lokalni stanovnici primili SMS poruke u kojima su ih pozivali da se evakuiraju “prije nego što ukrajinska vojska počne bombardirati”.

Ruski vojni zapovjednik za operacije u Ukrajini rekao je u utorak da ruske snage planiraju “sigurnu evakuaciju”.

Grad Herson i okolnu regiju zauzele su ruske snage na početku sukoba u proljeće. Ukrajina je krajem ljeta pokrenula protuofenzivu na jugu i sve se više približava Hersonu.

Surovikin je rekao da ukrajinski udari usmjereni na civilnu infrastrukturu “stvaraju izravnu prijetnju životima stanovnika”.

“Situacija u području specijalne vojne operacije može se opisati kao napeta. Neprijatelj ne odustaje od pokušaja napada na položaje ruskih trupa”, rekao je.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *