Vlada ili da poštuje mjere ili da ih ukine

137

Iz Uprave za inspekcijske poslove i beranske Komunalne policije nisu odgovorili da li su tokom ustoličenja episkopa Metodija kršene epidemiološke mjere i šta su preduzeli u tom slučaju. Ustoličenju prisustvovali premijer i ministri, koji su predsjednik i članovi Savjeta za borbu protiv koronavirusa

Ako je politika Vlade Crne Gore da mjere protiv širenja epidemije koronavirusa postoje, onda je Vlada prva koja bi trebalo da ih poštuje. Legitimno je i da takve mjere nisu potrebne i u tom slučaju, takva odluka mora da se odnosi na sve. Izvinjenje dan poslije nije dobar pristup.

Tako kršenje mjera protiv širenja koronavirusa u nedjelju, tokom ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija u Beranama, komentariše epidemiološkinja Milena Popović Samardžić.

”Ukoliko je politika Vlade da protivepidemijske mjere u Crnoj Gori trebaju da postoje, ukoliko ih već donosimo, moraju biti prvi koji će da ih poštuju. Ukoliko, a to je isto tako legitimno, Vlada smatra da nam protivepidemijske mjere nisu potrebne, dakle – ta opcija isto postoji, onda takva odluka mora da se odnosi na sve, a ne samo na pojedince, kao što smo imali priliku da vidimo po već ko zna koji put.

Predstavnici Valde izgleda da zauzimaju praksu da se svaki put nakon kršenja mjera izvinjavaju javnosti. To nije dobar pristup i ne doprinosi podizanju povjerenja u odluke Vlade”, kazala je Popović Samardžić “Vijestima”.

Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) i Sanitarne inspekcije, kao ni Komunalne policije u Beranama nisu odgovorili “Vijestima” da li su tokom ustoličenja Metodija u manastiru Đurđevi stupovi prekršene epidemiološke mjere i ako da, šta je su preduzeli u tom slučaju.

Prema važećim mjerama, vjerske zajednice obavezne su da za obrede u vjerskom objektu koji se organizuju uz prisustvo vjernika obavljaju na način da obezbijede najmanje deset kvadrata po osobi.

Vjerske obrede na otvorenom moguće je organizovati ako je obezbijeđeno najmanje četiri metra kvadratna po osobi.

”Obavezno je pridržavanje mjera koje se odnose na pravilno nošenje maske i održavanje distance od dva metra. Zabranjeno je zadržavanje duže od 30 minuta”, navodi se u važećim mjerama.

Događaju u nedjelju prisustovali su premijer Zdravko Krivokapić, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović…

Vijesti.me
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *