Vlada obnovila Suljovo ministarstvo – dobio ga Edin Đerlek

171

Od kada SDA Sandžaka nije dio Vlade Republike Srbije, Srbija nije imala Ministarstvo bez portfelja zaduženo za ravnomjerni regionalni razvoj. Danas je, nepunih mjesec dana nakon dobijanja ministarstva, Edin Đerlek iz SPP-a konačno dobio i zaduženje u Vladi. Naime, kako je sam Đerlek objavio na svom fejsbuk profilu, njegovo ministarstvo će biti zaduženo za ravnomjerni regionalni razvoj.

Prethodni ministar bez portfelja sa istim zaduženjem je bio Sulejman Ugljanin, iz vremena kad je SDA bila dio vladajuće koalicije. Da li slučajno ili namjerno, ovo ministarstvo se ponovo aktivira u trenutku kada druga bošnjačka stranka osim SDP-a Rasima Ljajića aktivno učestvuje u vladajućoj koaliciji. Postavlja se legitimno pitanje da li je to ministarstvo formirano iz istog razloga kao i ministarstvo Sulejmana Ugljanina, samo da bi koalicioni partner iz Sandžaka mogao pred svojim biračima da se hvali kako ima ministarstvo.

S obzirom da je učešće Sulejmana Ugljanina u posljednjoj vladi bilo više protokolarno, sa ograničenim budžetom, ostaje da se vidi da li će Edin Đerlek bolje iskoristiti ministarstvo i uspjeti da postigne nešto više od hvalisanja ministarskom pozicijom i zaposlenja za nekoliko ljudi od povjerenja u Beogradu, što je bio najveći domet prethodnog ministra iz Sandžaka na istoj poziciji.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *