Vodeći svjetski stručnjaci saglasni: Evo kada će pandemija biti gotova

118
Naučnici očekuju da će prve zemlje koje će izaći iz pandemije imati kombinaciju visoke stope vakcinacije i prirodnog imuniteta.

Kako razorni nalet delta varijante koronavirusa SARS-CoV-2 popušta u mnogim regijama svijeta, naučnici pokušavaju procijeniti kada i gdje će COVID-19 prijeći u endemsku bolest te očekuju da će se to dogoditi kroz 2022. godinu, proizlazi iz Reutersovih razgovora s desetak vodećih stručnjaka za bolest, piše Jutarnji list.

No, naučnici upozoravaju da SARS-CoV-2 i nadalje ostaje nepredvidiv virus koji mutira, dok se širi među nevakcinisanim dijelom populacije.

Ipak, iako nije moguće u potpunosti isključiti ono što su neki zvali “scenarij sudnjeg dana”, u kojem virus mutira do tačke da zaobilazi teško stečeni imunitet, izražavaju sve veće uvjerenje da će mnoge zemlje najgore od pandemije ostaviti iza sebe.

“Mislimo da je između sadašnjeg trenutka pa do kraja 2022. godine ovo tačka na kojoj dobivamo kontrolu nad virusom, gdje možemo značajno reducirati slučajeve teških oblika bolesti i smrt”, navela je Maria Van Kerkhove, vodeća epidemiologinja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u odgovoru Reutersu.

Stav agencije temelji se na radu sa stručnjacima za bolest, koji mapiraju vjerovatni tok pandemije u idućih 18 mjeseci.

Do kraja 2022. godine WHO je postavio kao cilj da 70 posto svjetske populacije bude vakcinisano.

“Ako postignemo taj cilj, bit ćemo u vrlo drugačijoj epidemiološkoj situaciji”, rekla je Van Kerkhove.

U međuvremenu je, pak, zabrinuta da će države prerano ukinuti mjere opreza protiv COVID-19.

“Nevjerovatno mi je gledati ljude na ulicama kao da je sve završilo”, dodala je.

Prema izvještaju WHO-a od 26. oktobra, broj slučajeva zaraze i smrti od COVID-19 opada još od augusta u gotovo svim regijama svijeta.

Radiosarajevo.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *