Vučić Abazoviću: Ako hoćete dođite u Otvoreni Balkan, ako nećete vaša volja, niko neće da vas tjera; Premijer: Pružena ruka za sve inicijative koje znače napredak

161

Premijer Dritan Abazović boravi u Ohridu gdje učestvuje na Samitu Inicijative “Otvoreni Balkan”, zajedno sa visokim predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije, kao i liderima sa Zapadnog Balkana, Dimitrom Kovačevskim, Edijem Ramom, Aleksandrom Vučićem i Zoranom Tegeltijom. 

Danas je radni dio samita, te se očekuje da će zemlje inicijative potpisati sporazume i memorandume o saradnji u turizmu, kulturi, između poreskih uprava i sporazum o međusobnom priznavanju diploma.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je Dritanu Abazoviću da je Crna Gora dobrodošla u Otvoreni Balkan, ukoliko želi da mu se pridruži. Crnogorski premijer poručuje da je Vlada za svaku inicijativu koje znači napredak.

“Dritane, Zorane, uvijek ste dobrodošli. Nemojte da se ljutite, ali ja nemam tu potrebu da moram svakog dana da govorim “molim vas, dođite”. Ako hoćete, dođite, ako nećete vaša volja. Niko da vas tjera neće, nisu ovo druge organizacije”, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić crnogorskom premijeru.

Vučić je istakao da je ovo inicijativa ljudi sa Balkana, onih koji moraju da se povezuju i sami rješavaju svoje probleme.

“Sve što smo uradili u ekonomiji i što je važno za naše građane postoji nešto što se vidi u odnosima Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije. Mi gotovo da nemamo bilateralne probleme, nemamo nikakvih zahtjeva sem da budemo prijatelji i radimo u interesu naših građana”, rekao je Vučić.

Uvjeren je da je ideja Otvorenog Balkana nešto nezaustavljivo, te da će godinama imati sve više pristalica.

“Uvijek želim suštinom da popunimo naše odnose, zato smatram da je važno da formiramo radne grupe odmah na sljedećem sastanku koji predlažem da bude negdje u južnoj Srbiji, prije velikog samita koji imamo i sajamskih manifestacija krajem ljeta u Beogradu.

Da se dogovorimo da formiramo radne grupe koje će da brinu o tome kako da prevaziđemo poteškoće i snabdijevanja hranom i iz oblasti energetike, kako da pomognemo jedni drugima da preživimo zimu, zato što mislim da je to od najvećeg interesa za sve građane naše tri zemlje, ali rekao bih i cijelog regiona”, ističe Vučić.

U te dogovore su, poručuje Vučić, dobrodošli i predstavnici Crne Gore, BiH, Prištine, ukoliko žele.

Kako je naveo, ono što je važno je i ubrzanje svih zajedničkih projekata.

“Danas potpisujemo dogovor o diplomama, što će znati ubrzanje svih procesa oko radnih dozvola”, istakao je Vučić.

Podsjećamo, na taj način trebalo bi da se riješi priznavanje diploma kako bi se olakšao proces nostrifikacije između tri države, a takođe će se razgovarati o saradnji poreskih uprava Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Ideju Otvorenog Balkana ne treba doživljavati kao ideju političara, želimo da rebrendujemo Zapadni Balkan

Premijer Dritan Abazović kazao je da mu je velika čast i zadovoljstvo što je danas u Ohridu, ističući da želi saslušati argumente u vezi Otvorenog Balkana i odgovorno se prema njima ponijeti, u skladu sa nacionalnim interesima države.

“Mi prošlost ne možemo da promijenimo, možemo samo budućnost. Inicijativu Otvoreni Balkan doživljavam kao ispomoć tome da zajednički stvorimo bolju budućnost, zasnovanu na ekonomskom progresu, biznisu, većoj mobilnosti građana, većem prijateljstvu…

To je po meni ideja Otvorenog Balkana. Svaka ideja koja može voditi bilo kakvom progresu, pomirenju, imaće podršku Vlade Crne Gore”, naveo je Abazović.

Prva stepenica koja može voditi tome, ističe Abazović, je da sjednu zajedno za sto i vode dijalog ka povećanju međusobnog povjerenja.

“Niko ne voli da importuje probleme. Kada imate lidere Zapadnog Balkana, koji idu u Brisel i pričaju jedni protiv drugih, nemogućnosti da nađu ni najjednostavnija rješenja za sebe, mi stvaramo sliku da smo sve dalje od EU.

Siguran sam da poruka, bez obzira što nijesmo svi članovi Open Balkana, je da sjedimo svi zajedno nas petorica, a siguran sam da ćemo sljedeći put biti i nas šestorica, nezavisno od inicijative i nezavisno od mjesta, vremena, teme, nas šestorica da se dogovaramo o tome što su potrebe građana.

Siguran sam da će tada poruka EU biti umnogome drugačija nego što je sada, i da će oni koji su sa pravom ili ne skeptični, shvatiti da su u grešci”, naveo je premijer.

Ideja je, ističe on, da rebrendujemo Zapadni Balkan.

“Da bi ga rebrendovali moramo uspostaviti međusobnu komunikaciju, povećavamo povjerenje i moramo pružiti ruke jedni drugima”, kazao je Abazović.

Crnogorskom premijeru se dopada ideja zelene linije, ali i to da zemlje regiona imaju radnu grupu koja će lakše da interveniše u krizama energije i hrane.

“Ako neko misli da u 21.vijeku može sam zadovoljiti potrebe sretno mu bilo. Mislim da je takva politika pogrešna”, poručuje Abazović.

Ideju Otvorenog Balkana, ističe premijer, ne treba doživljavati kao ideju političara.

Dritan Abazović

“Naravno kao i sve ideje na svijetu one moraju da poteknu od nekoga. Ovo je ideja za biznis i građane, kako da građani mogu lakše da koriste neke servise za ostvarivanje biznisa, kulturne i naučne saradnje. Ukoliko ostane kao takva mislim da će biti manji broj onih koji će pružati otpor takvoj ideji”, istakao je Abazović.

Region, podsjeća Abazović, mora da isporuči rezultate, a to je, kako kaže, moguće samo ako se bude mijenjala slika Zapadnog Balkana.

“Siguran sam da je želja svih ovih lidera ovdje da svoje države vide u EU. Nije ideja da neka zemlja bude u EU, a da ostale ne budu. Ideja je da imamo neki period i dinamiku u kojem će sve zemlje Zapadnog Balkana biti članice EU.

To će voditi većoj sigurnosti građana, napretku, da smo raskrstili sa politikom prošlosti”, naveo je Abazović.

Kako je dodao, politika budućnosti je politika pomirenja, progresa, napretka i većeg međusobnog poštovanja.

“U to ime želim da kažem da imate pruženu ruku Vlade Crne Gore za sve inicijative koje podrazumijevaju napredak, ukupni napredak zemalja Zapadnog Balkana, da nijednu inicijativu nećemo doživljavati kao neprijateljsku, naprotiv nego kao mehanizam koji nam svima može pomoći da na kraju budemo dio zajedničke velike evropske porodice.

To građani Zapadnog Balkana očekuju i zaslužuju, a na nama je da demonstriramo da to možemo i da isporučimo“, poručio je Abazović.

Albanski premijer Edi Rama je poručio da Balkan neće umrijeti, “a ovaj Otvoreni još manje”.

“Otvoreni Balkan niti je moj, niti Vučićev, niti Kovačevskog, niti bilo čiji. Otvoreni Balkan pripada ljudima. Ovo je jedan mehanizam kako bi se borili sa krizama”, istakao je Edi Rama.

Otvoreni Balkan sjajna inicijativa, ali želim više jasnoće kako treba da funkcioniše

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ponovio je da te zemlja podržava sve incijative koje približavaju region EU i promovišu stabilnost.

“Zapadni Balkan ima potencijal da bude centar obnovljive energije, što će pomoći za bavljenje klimatskim promjenama. Ima kapacitet da bude centar za tečni prirodni gas i da pomogne Evropi da se oslobodi ruskog gasa, mogao bi biti centar za transport, tehnologije. Zapadni Balkan je dio Evrope sa najbržim rastom.

SAD podržavaju Otvoreni Balkan, ali smo za saradnju i integraciju u širu evropsku strukturu. Prekogranična saradnja na Zapadnom Balkanu treba da bude usmjerena ka većoj evropskoj integraciji”, ističe Eskobar.

Rekao je da postoji mnogo inicijativa za ekonomsku integraciju, a SAD podržavaju sve incijative koje približavaju region EU i promovišu stabilnost.

“Da bi inicijativa bila uspješna neophodno je da bude otvorena za sve i da mora da uključi svih šest zemalja na jednakom nivou. Ovo je prekrasna inicijativa koja dolazi u važno vrijeme za razvoj Zapadnog Balkana.

A moja preporuka da treba usaglasiti Otvoreni Balkan sa ostalim inicijativama, kako se stvari ne bi duplirale. Takođe važno je da ova inicijativa ostane ekonomska, jer to nije politički projekat“, poručio je Eskobar.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je ranije danas da nije u Ohridu kako bi se pridružio inicijativi Otvoreni Balkan, već da sa EU i NATO partnerima iskaže odnos prema tom projektu.

S.Đukanović
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *