Povik “Vučiću, pederu” prisutan je godinama unazad na stadionima u toj susjednoj zemlji.

Takvo što se desilo i nedavno kada je grupa huligana nasrnula na navijače koji su skandirali Vučiću. Takvo što se dešavalo i godinama ranije, a kako već sedmicama izvještavaju srbijanski mediji, za uvođenje reda među navijačima i sankcionisanje svakoga ko se usudi skandirati protiv Vučića, bila je zadužena takozvana Belivukova grupa. Radi se o zloglasnom kriminalnom klanu koji se sumnjiči za više ubistava, organizirani kriminal, a sa kojom su povezani visoki funkcioneri Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS).

Na čelu grupe je Veljko Belivuk, čije se ordiniranje po Srbiji izmaklo kontroli ili kako to neki kažu “pukla tikva” između njega i Vučića te visokih vunkcionera SNS-a, pa je završio u pritvoru. Nedavno je zbog ubistava za koje se vjeruje da je počinila njegova grupa, protiv Belivuka i drugih podignuta optužnica.

Između ostalog, kao jedan od dokaza da je i sam Vučić bio povezan sa zloglasnim ubicama i da su oni u suštini radili za Vučića i SNS, nudi se i taj da su ljudi Veljka Belivuka, vođe klana, osiguravali Vučićevu inauguraciju, da je Vučićev sin više puta fotografisan s Belivukovim ljudima te da su bili u Vučićevoj pratnji prilikm otvaranja atletskog stadiona u Novom Pazaru.

Baš u Novom Pazaru sinoć je grupa huligana divljala na stadionu tokom utakmice između lokalnog kluba i Partizana. Nisu skandirali “Vučiću, pederu”, ali jesu “Nož, žica, Srebrenica” te su podigli transparente s likom ratnog zločinca Ratka Mladića. Nije bilo nikakvog međusobnog obračuna na stadionu, kako to biva kada neko vrijeđa Vučića, ali je utakmica prekinuta.

Zbog fašističkih poruka s tribine na kojoj su smješteni navijači Partizana i skandiranja ratnom zločincu Mladiću utakmica je prekinuta u 57. minuti, iako je glavni arbitar i ranije u tri navrata prekidao susret. Navijači Partizana su izbačeni sa stadiona, a utakmica je kasnije privedena kraju.

Međutim, pitanje koje se nameće je: zašto je policija Republike Srbije uopće dozvolila da navijači Partizana – huligani, na stadion unesu transparente s Mladićevim likom? S druge strane, ista ta policija osigurava nesmetan prolaz batinašima koji utjeruju strah u kosti ovima što skandiraju protiv Vučića.

Pitanje je i kada će Srbija, ako njen predsjednik Vučić tvrdi da sa “Bošnjacima mora graditi bratske odnose”, napokon zakonski zabraniti i sankcionirati negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca?

Prvi korak ka Vučićevoj izgradnji “bratskih odnosa sa Bošnjacima” bi bio da policija spriječi svaku mogućnost da se na stadione i slična okupljanja donose transparenti kojima se veličaju ratni zločinci i vrijeđaju bošnjačke žrtve iz rata devedesetih. Iz do sada viđenog znamo da to Vučićeva policija može, ako šef naredi. No, šefa – Vučića, više uznemirava skandiranje upućeno lično njemu.

Scene viđene sinoć na stadionu u Novom Pazaru, što možete vidjeti ispod, ne idu u prilogu Vučićevoj tvrdnji o odnosi s Bošnjacima. Naprotiv.