Vučić: Cilj im je nova „Oluja“, planiraju opšti napad na sever Kosova

229

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je večeras da su odluke kosovskih vlasti o tablicama donete sa ciljem da se proteraju Srbi sa severa Kosova, dok je odluka o ličnim kartama skraćivanje prava ulaska na Kosovo.

Aleksandar Vučić se nakon sastanka sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom obratio sam novinarima kako bi „saopštio istinu i kako ne bi doveo Lajčaka u neprijatnu situaciju“.

„Mi smo uvek spremni za dijalog, dok neki drugi nikada nisu spremni za suštinski dijalog, ali imaju podršku zapadnih sila. Reč je o tome da su doneli dve odluke u svojim institucijama jedno je skraćivanje prava ulaska sa ličnim kartama na Kosovo… Druga odluka je doneta sa jedinim ciljem da se proteraju Srbi“, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da ako Priština ne ubedi Srbe da preregistruju tablice, da će onda kosovske institucije “otimati tablice i vozila Srba”.

“Računaju da će Srbi da napusti sever Kosova”, ocenio je Vučić.

Vučić je istakao kako je albansko rukovodstvo navodno dobilo podršku od Velike Britanije, Nemačke i ostalih zemalja Kvinte.

“Godinama trpimo laži… Nije problem što oni misle da smo mi glupi, nego što misle da su oni mnogo pametni”, rekao je Vučić o Zapadu.

Vučić je naveo da Priština planira “opšti napad na sever Kosova do 1. oktobra”.

Vučić je upitao na konferenciji o čemu voditi dijalog Beograda i Prištine posle ovakvih odluka kosovskih vlasti.

“Dijalog o čemu? O čemu da pričamo? Evo spremni smo, ne znam o čemu da pričamo”, rekao je Vučić.

On je kritikovao i hapšenje Srba na Kosovu zbog srpskih nacionalnih obeležja.

“Uhapsili čoveka koji je imao srpsku zastavu u gepeku, da li je to neko krivično delo”, upitao je Vučić i upitao da li Miroslav Lajčak ima isti tretman u Prištini kada ide sa automobilom sa slovačkom zastavom.

Predsednik Srbije je na konferenciji još uputio apel Prištini da “ne napada srpski narod”.

“Oni prete, a mi ih molimo da to ne rade”, rekao je Vučić.

Govoreći o Kurtiju, Vučić je naveo da kosovski premijer “sanja da je ukrajinski predsednik (Volodomir) Zelenski, a da ponekad sanja da je Hegel”.

“Mene više brinu oni koji ga u sve to guraju”, dodao je Vučić.

Podsetimo, ranije danas je Vlada Kosova uspostavila reciprocitet za ulazak državljana Srbije na Kosovo.

Kurtijeva vlada je na sastanku u sredu odlučila da primeni istu meru kao i zvanični Beograd, koji ne prihvata lične karte, ali građanima Kosova na ulazu daje pismo koje zamenjuje identifikaciona dokumenta.

Nova.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *