Vučić i Đukanović na „oštrom ti“, a da li su, uprkos tome, radili na istom cilju

125

Sasvim suprotno od ruskog Komersanta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je tvrdnje da se Milo Đukanović 30 godina meša u politička pitanja Srbije, i da je učestvovao u pokoravanju Srbije. Sagovornici N1 ističu, međutim, da je i jednom i drugom predsedniku, odgovarala eskalacija sukoba, iako su zvanično na suprotnim stranama.

Dvojica predsednika koji su se nekada i privatno družili i bili u dobrim ličnim odnosima, sada su prešli na vrlo oštro „ti“ i međusobno se optužuju za pokušaj pokoravanja Srbije, odnosno pravljenje srpskog sveta u Crnoj Gori. Međutim, iskusni novinar i direktor Nova.rs Veselin Simonović kaže da su Vučić i Đukanović radili na istom cilju – podizanju tenzija, izazivanju nemira i rušenju Vlade Crne Gore, koja obojici ne odgovara. Pobednik je treći igrač, kaže Simonović.

„Krivokapić je pokazao ovim da je mudar političar, on je po meni izašao kao najveći pobednik. Zadovoljio je glasače, mitropolit je ustoličen. Nije pala krv, kako su priželjkivali naši mediji iz Srbije. Tako da se on pokazao kao jedan vrlo umeren političar“, navodi Simonović.

Verski komentator Draško Đenović kaže za N1 da predsednik Srbije zloupotrebljava Srpsku pravoslavnu crkvu i da se, čak, trudi da predstavi kako crkva i država nisu odvojene.

„Ovako da se meša, kao predsednik jedne države, u stvari druge države – nije na mestu. Ako ćemo iskreno, Crna Gora nije prćija Srbije, to je nezavisna država. Republika Srbija je sekularna država. A vidimo da je patrijarh otišao i vratio se avionom Vlade Republike Srbije. Moje pitanje je – zar ne postoji taj avion za predsednika, predsednika Vlade, ministre, a ne za crkvu koja bi trebalo da bude odvojena“, navodi Đenović.

Dačić optužuje Čanka
Za Ivicu Dačića, međutim, jedini iz Srbije ko se mešao u unutrašnje poslove Crne Gore je Nenad Čanak. Dačić je optužio Čanka da ga plaća Milo Đukanović.

„On je otišao da podstiče i podgreva sukobe. I zato sam ja predložio da ne bi bilo loše da njega uhapse ili da mu zabrane ulazak“, rekao je Dačić.

Lider LSV-a za N1 kaže da ne bi da polemiše sa Ivicom Dačićem, dok potpredsednik iste stranke Bojan Kostreš kaže da žali što Dačić i njemu slični nisu lustrirani posle 5. oktobra 2000.

„Gospodin Dačić, kao i mnogi političari u Srbiji danas, misli da se pod izgovorom izgradnje i očuvanja „srpskog sveta“ naša zemlja treba mešati u unutrašnje stvari drugih država. To je nedopustivo i na kraju će se sve to obiti o glavu Srbiji i njenim građanima“, smatra Kostreš.

Pravi ispit za odnose Srbije i Crne Gore tek sledi. Popis stanovništva koji predstoji po mnogima je sledeća kritična tačka.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *