Vučić: “Ne pada nam na pamet”

121

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Beograd podržava teritorijalni integritet BiH ali i Republike Srpske u okviru BiH.

On je dodao da Srbija podržava i sva prava i obaveze koje RS ima po Dejtonskom sporazumu.

Komentarišući odluku doskorašnjeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o zabrani negiranja “genocida” u Srebrenici, Vučić je posle sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske (RS) u Beogradu rekao da su za Srbiju prihvatljive samo odluke oko kojih su saglasni Srbi, Bošnjaci i Hrvati u BiH.

“Donošenje oktroisanih odluka nije dobro za demokratski politički sistem. Ne verujem da će bilo ko dalje krenuti u dalje korišćenje Bonskih ovlašćenja iz 1997. godine. Ne pada nam ni napamet da učestvujemo u nelegalnom smenjivanju legitimnih predstavnika vlasti u RS ili u legitimizaciji oktroisanih odluka”, kazao je Vučić posle sastanka sa predstavnicima RS.

Upitan da li podržava odluke Narodne skupštine RS povodom Inckovog poteza, Vučić je rekao da nikakvih odluka parlamenta Republike Srpske ne bi bilo da nije pre toga bilo “oktroisanih odluka”.

“Zašato da komentarišem posledicu a da ne komentarišem uzrok”, upitao je Vučić i dodao da je za Srbiju dobro kada su politički činioci u Republici Srpskoj ujedinjeni po važnim političkim pitanjima.

Naveo je i da je novog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita sreo “mnogo puta” i da sa njim ima “veoma korektne lične odnose” ali i dodao da to nema veze sa stavom Srbije o nametanju odluka.

Govoreći o izboru Kristijana Šmita, Vučić je naveo da Srbija mora da bude oprezna i vodi računa o svim aspektima, odnosno miru, ekonomskom aspektu.

“Razumem frustraciju Dodika. Dejton nije samo doneo mir, doneo je mehanizme na osnovu kojih BiH postoji. Mi ćemo uvek imati pažnju i sve vreme da čujemo i slušamo braću, sestre i prijatelje (iz RS)… Nikada nam se nije desilo da bilo kakvu težu reč razmenimo. RS će moći da računa na još veću podršku Srbije. Politika srpskog jedinstva je važna i da pokazuje da smo naučili teške lekcije iz prošlosti”, naveo je Vučić.

Srpski predstavnik Predsedništva BiH Milorad Dodik kazao je da postoji jedinstvo među političarima u tom entitetu.

“Mi smo u RS sa različitim pogledima, negde i svađe. Ono što nas je ujedinilo, jeste opasnost po nas. Shvatamo da je upereno protiv RS i njenih ustanova i dejtonskog statusa i identiteta. Verujem u opstanak jedinstva. Može da ga ugrozi slabost pojedinca. Želja BiH nije želja svih”, objasnio je Dodik.

Dodik je ponovio da novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit za njega nema legitimitet.

Na pitanje kako vidi to što je Šmit naveo da je spreman za razgovor, da organizuje neformalni sastanak sa predstavnicima RS u OHR-u kao i da ode bilo gde u BiH, te da neće koristiti Bonska ovlašćenja ako ne dodje do narušavanja teritorijalnog integriteta BiH, Dodik je odgovorio: “Možemo na Jahorini. Doći ćemo svi mi političari iz RS da mu kažemo da možemo da razgovaramo sa njim, kao bivšim poslanikom nemačkog saveznog parlamenta i saveznim ministrom poljoprivrede”.

On je čovek koji ima nesumljivo veliko iskustvo, ali kao visoki predstavnik on za nas nema legimtimet, poručio je Dodik.

B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *