Vučić: “Postavio sam samo jedno pitanje Kurtiju

109

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je učestvovao na samitu Samita Evropska unija – Zapadni Balkan obratio se javnosti.

Podsećanja radi, predsednik se nalazi u dvodnevnoj poseti Sloveniji, a uzeo je učešće na samitu na Brdu kod Kranja.

“Ono što je značajno, mogli smo da vidimo koje zemlje brže proširenje, koje su skeptici. Sebe smo predstavili na dobar i pristojan način. Imao sam mnnogo razgovora i ono što je bitno, razgovorao sam sa Kirjakosom Micotakisom. Grčka će nastaviti da podržava teritorijalni integritet Srbije”, istakao je Vučić medijima.

On se osvrnuo i evrointegracije Srbije.

“Postoji perspektiva proširenja, nisu sve zemlje sa istim apetitom, ali dobro razumeju da postoji strateški inters za to”, naveo je predsednik Srbije.

On je ponovio da bez rešenja za Kosovo i Metohiju nema ulaska u Evropsku uniju.

“Pričao sam dugo sa Makronom, imam pozitvno iskustvo. Datum nisu hteli daju, Rama je imao raspravu sa Radovim i ticalo se ko je tražio bugarsko državljanstvo. Makron je imao neočekivano pozitivan govor o evrointegracijama Balkana.

Nosim povoljan utisak iz razgovora sa predsednikom (Francuske Emanuelom) Makronom, koji je sve shvatio iz jednog mog pitanja koje sam postavio Kurtiju”, naveo je Vučić.

“Naravno da ćemo da nastavimo dijalog”

Vučić je posle razgovora sa liderima EU i sa Zapadnog Balkana da će biti nastavljen dijalog u Briselu između Beograda i Prištine, ali da prva tema mora da bude formiranje Zajednice srpskih opština.

“Naravno da ćemo da nastavimo dijalog, samo prva tema mora da bude ZSO, baš kao što je to napisano u saopštenju EU”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara na samitu EU-ZB na Brdu kod Kranja.

Na pitanje šta je bilo na samitu sa najavljenom temom za ukidanje rominga između EU i ZB, Vučić je rekao da nije danas razgovarao na tu temu sa evropskim komesarom Oliverom Varhejiom, već o evropskom putu Srbije i otvaranju klastera. Preneo je novinarima da je belgijiski premijer Aleksandar de Krou govorio o tome kako EU najviše ulaže u zemlje ZB, ali da treće zemlje – Rusija, Kina i Turska to mnogo bolje prezantuju od EU.

Vučić je kazao da je izrazio zahvalnost EU na ogromnom novcu i velikim investicijama i na svemu što rade kada je reč o pomoći našoj zemlji.

“Delimično je u pravu, ali ako hoćemo da budemo pošteni, jedan deo odnosa našeg mnjenja prema EU je upravo zbog odnosa prema Kosovu u odnosu na neke druge zemlje u regionu, i to je sasvim razumljivo”, naveo je Vučić.

Kaže da su posete Beogradu Angele Merkel i Ursule fon der Lajen bile dobre i da su imale dobre i pozitivne poruke.

“Očekujem pre kraja godine posetu Kirijakosa Micotakisa, kao i više evopskih lidera da dođu u posetu Beogradu”, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije se osvrnuo i na dijalog Beograda i Prištine i naveo da ostaju da se reše tehnička pitanja, kao što su, između ostalih, priznanje diploma.

“Želim da verujem da je budućnost Srbije u EU, a da niko ne može da nam zamera što živimo i preživimo. Treći dan su neki brojevi (koronavirusa) u padu, moramo da vodimo računa o tome kako će deca da nam žive”, naveo je Vučić.

Na pitanje novinara u vezi sa Vašingtonskim sporazumom, Vučić je istakao da prištinska strana smatra da taj sporazum više ne važi.

“Mi smo spremni sve iz Vašingtonskog sporazuma da sprovedemo. Jedna razlika u sporazumu od onogo koji je potpisan jeste odnos sa Tel Avivom, ali to je deo naših bilateralnih odnosa sa tom državom”, istakao je on.

Sastanak sa Plenkovićem

Vučić je govorio i o sastanku sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, kao i o tezi da Srbija navodno smatra da je hrvatski jezik samo jedan od naziva za srpski.

“Reč je o tome kako je podela jezika izvršila SANU. I u tome nije bilo hrvatskog jezika. Nisam hteo da govorio o tome, mi bismo želeli da Srbi imaju prava kakva Hrvati imaju u Srbiji. Ukoliko smo napravili grešku, mi ćemo gledati da to ispravimo. Govorili smo o nestalim osoba i važno je da počnemo da rešavamo”

B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *