Za 30 godina bakterije će uništiti olupinu Titanika VIDEO

185

Naučnici planiraju da obezbijede finansijska sredstva od bogatih turista za nastavak dokumentovanja raspadanja olupine koju nastanjuje morska fauna, a zauzvrat im nude pravu avanturu.

Raspadanje olupine broda “Titanik”, potonulog u vodama Atlantika prije više od 100 godina, dovelo je u problem naučnike “Ocean Gate” ekspedicije koji je istražuju. Naučnici procjenjuju da će bakterije sa dna okeana dovesti do toga da olupina potpuno nestane za 30 godina.

Kako bi ubrzali istraživanja, iz “Ocean Gate” su otvorili poziv za kupovinu mjesta zajedno sa posadama stručnjaka u misijama do Titanika. Nadaju se da će time obezbijediti finansijska sredstva od bogatih turista što bi im omogućilo nastavak dokumentovanja raspadanja olupine koju nastanjuje morska fauna, piše “La Nacion”.

Prava avantura

Cijena učešća u misiji je od oko 125.000 dolara. Međutim, ono ne zavisi samo od novca, već je prvo potrebno prijaviti se. U svakom slučaju, prvi termin je bio 5. jul, a iz kompanije ih je najavljeno još 18.

Izabrani će doživjeti pravu avanturu: putovanje će početi na brodu kompanije, koji će isploviti iz Kanade, tokom ljeta na sjevernoj polulopti. Tokom deset dana, koliko im je potrebno da dođu do olupine, oni će biti obučeni za zadatke koji ih očekuju sa ostalim članovima ekipe, sa kojima će provoditi svaki dan. Moraće da sarađuju sa posadom bilježeći na koji način su okeanske vrste “prilagodile” hodnike i sobe broda koji je potonuo 4. aprila 1912. godine.

Tokom putovanja, odabrani će na palubi broda vidjeti “Titan”, podmornicu kojom će obilaziti područje u kome se nalaze ostaci Titanika. Unutar podmornice, putnici će boraviti u jednoj od pet prostorija i otisnuće se na podvodno putovanje ka jednoj od najpoznatijih olupina na svijetu, dok se još uvijek može vidjeti.

Propadanje brojnih djelova broda

Prozori koje će vidjeti su isti oni koji opravdavaju njihovo prisustvo – bakterije iz vode napravile su rupe na trupu broda i uništile nekoliko zidova, izlažući hodnike i unutrašnje prostorije onoga što je nekada bilo najveće plovilo koje je sagradio čovjek.

Do danas, samo se 200 ljudi spustilo na 3.000 metara i vidjelo ostatke broda. Najnovije slike pokazuju propadanje brojnih djelova broda, mjesta sa koga je prvi put viđen ledeni brijeg kao i ograda za koju su se putnici Titanika držali posmatrajući okean na fatalnom putovanju iz Sautemptona do Njujorka, piše N1.

Viktor Veskovo, jedan od istraživača koji je učestvovao u posljednjim spuštanjima do broda 2019. godine rekao je za magazin “Time”: “Olupina je tamo dole 107 godina izložena jakim strujama i slanoj vodi, tako da nije pitanje da li će nego kada okean potpuno uništiti brod”.

Vijesti.meKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *