ZAGREB Trgovački lanac traži magacionere i vozače: Plata 30-60 hiljada evra godišnje

69

Zagreb — Irska firma Musgrave od juče pa sve do utorka ima Dane otvorenih vrata za sve zainteresovane.

Oni mogu da dođu u riječki hotel Bonavia i provere šta je potrebno kako bi dobili posao skladištara i vozača, kakve uslove firma tvrtka nudi ili da dobiju odgovor na bilo koje drugo pitanje.

Kompanija Musgrave vodeći je irski trgovački lanac koji se bavi veleprodajom, piše Novi list.

Na irskom tržištu namirnica, sveže hrane i robe široke potrošnje ostvaruje 40 posto prodaje i distribucije. U prvim satima posećenost nije bila velika, no iz Musgravea navode kako se veći interes očekuje u danima koji slede.

Povratak u normalu

Ovakve kampanje zapošljavanja, kakva se trenutno provodi u Rijeci, nisu novost. Posljednji je put Musgrave posetio Hrvatsku pre tri godine, a u Rijeci im se bilo obratilo oko četiristo ljudi.

“Naša poslednja poseta Hrvatskoj, a pogotovo Rijeci, prošla je vrlo zapaženo. U Rijeci smo se zadržali dva dana, a svaki dan smo imali otprilike 200 zainteresiranih. Ove godine smo se ponovno odlučili da dođemo. Pozivamo sve zainteresovane koji žele da rade u Irskoj da nam se obrate, poručio je Bjelovarac s irskom adresom Marko Hrebak.

Iz tvrtke navode da bi dobar rezultat bio kada bi im se u ovogodišnjoj kampanji javilo 150 zainteresovanih za rad u skladištu i 30 za posao vozača.

U Irskoj se nakon šoka koji je priredio udarni val koronavirusa polako sve vraća u normalu.

“Privreda je u ekspanziji, poznata je činjenica da se sve više velikih korporacija odlučuje da premesti svoja sedišta u Irsku. Razlog tomu je što je u Irskoj mala stopa poreza na dobit. Otvaranje ekonomije nakon pandemije sve je izraženije, a mi smo za problem nedostatka radnika odlučili da ih pronađemo u Hrvatskoj“, navodi Hrebak.

Hrebak je u Musgraveu pre tri godine takođe učestvovao u sličnoj kampanji. Tada su, uz Rijeku obišli Zadar, Šibenik, Slavoniju i područje Hercegovine. Hrebak navodi da značajan broj ljudi koji su se zaposlili pre tri godine još uvek radi u Irskoj. Razlog tomu su dobri uslovi koje firma nudi. Naime, ako kandidat zadovolji kriterije kompanije i sektor ljudskih potencijala mu ponudi posao u Irskoj, uz posao će dobiti i smeštaj te pomoć pri rešavanju papira, ali pre toga naravno mora proći određenu obuku i zadovoljiti nekolicinu ispita potrebnih za rad u skladištu.

SuperValu i Centra

Musgrave je vlasnik dva brenda maloprodajnih trgovina. SuperValu su veći trgovački centri kojih ima otprilike 200, a uz to Musgrave je vlasnik prodvnice Centra koji se klasificiraju kao kvartovski dućani i ima ih šeststotinak.

Kandidati moraju proći obuku i zadovoljiti nekoliko testova. Prvi i osnovni je engleski jezik. Svi zainteresirani moraju poznavati engleski jezik barem do razine da se mogu sporazumjeti u svakodnevnoj komunikaciji. Nakon toga sledi obuka o rukovanju i skladištenju prehrambenih proizvoda te kurs o sveukupnoj higijeni radnika na radnom mestu. Ti su testovi važni kako bi se u svakom trenutku osigurala sigurnost robe.

Radni dan obuhvata tri smene jutarnju, popodnevnu i noćnu. Okvirni godišnji iznos koji vozač može zaraditi kotira između 40 i 60 hiljada evra, a za skladištare oko 30 tisuća. Plate se isplaćuju nedeljno, svaki četvrtak.

“U Irskoj se jako ceni rad i predanost poslu. Mogućnost napredovanja je gotovo sigurna za one koji se trude za firmu, znam to na vlastitom primeru. S druge strane, poslodavci su pošteni. Ako se plata isplaćuje četvrtkom, mora se isplatiti. Nema tamo onoga “biće u petak, prekosutra…“ ili “za par dana sigurno“. Ako je radno vreme od 7 do 15 to se poštuje i niko ne očekuje da ostanete duže. Naravno, bude situacija kada je veća gužva, pa se radnika može pitati da ostane sat vremena duže. No, ako u takvoj situaciji radnik negde žuri, pa odbije da ostane, njegova odluka će se poštovati i neće biti ljutnje, opisuje Hrebak.

B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *