Zaigrano ljeto: Aktivnosti u kojima će uživati djeca, ali i roditelji

144

Školski ljetni praznici su počeli i djeca su još uvijek oduševljena količinom slobodnog vremena kojim raspolažu. Međutim, ubrzo bi im moglo ponestati ideja kako popuniti ljetne dane.

Zato donosimo svježe ideje s ljetnim aktivnostima u kojima će uživati svako dijete, ali i roditelji, ako im se pridruže. Ovisno o vremenskim uslovima aktivnosti možete prilagoditi boravku u otvorenim ili zatvorenim prostorima.

Ujedno su sve aktivnosti s ove liste osmišljene tako da zajedno potiču cjelokupan djetetov razvoj – od razvoja grube do fine motorike, poticanja psihoemocionalnog razvoja, kognitivnih sposobnosti, pa sve do poticanja kreativnog izražavanja.

Odaberite neku od ovih aktivnosti.

 1. Napravite domaću pizzu. Neka svatko doprinese svojim idejama. Dodajte zdrave sastojke i evo ručka ili večere za cijelu porodicu.
 2. Postavite šator u sobi. Bilo da je riječ o pravom šatoru ili improviziranom od čaršafa i dekica kakve smo mi nekoć izrađivali, zajamčeni su sati zabave dok vani lije kiša.
 3. Preuredite djetetovu sobu ili njegov kutak. Čak će i detalji promijeniti cjelokupni dojam sobe, a prilikom njihova biranja imajte na umu dječje želje i dob.
 4. Uzgojite biljke na balkonu ili u vrtu. Zasadite mladice ili posijte sjemenke. Neka djetetov zadatak bude zalijevanje i briga o biljci tokom cijelog ljeta. Ako ne ide sve po planu, ne brinite se. Morate dopustiti djetetu i da pogriješi.
 5. Organizirajte večer društvenih igara. Birajte igre koje su u skladu s djetetovim godinama.
 6. Posjetite s djetetom park u kojem još nikada niste bili.
 7. Pripremite dekicu, loptu, sendviče i voće ili cheesecake u teglici te se otisnite na pravi piknik. Bilo da je riječ o gradskom parku ili livadi na selu, djeca će uživati u promjeni rutine.
 8. Barem svakog drugog dana pročitajte s djetetom jedno poglavlje knjige i razmjenjujte mišljenja o pročitanome.
 9. Napravite zdravi domaći sladoled imajući na umu djetetove najdraže okuse. Neka vam ono pritom pomaže u izradi.
 10. Odaberite jednu novu vještinu koju ćete pokušati savladati do kraja ljeta zajedno s djetetom.
 11. Puštajte zmaja. Samo pripazite da odaberete dovoljno vjetrovit dan.
 12. Izradite kućicu za ptice. Bilo da je riječ o gradnji od početka ili oslikavanju već postojeće kućice koja se može nabaviti u svakoj hobby radnji, zabavit ćete se i napraviti dobro djelo za ptice.
 13. Ako ste na plaži, skupite što više školjaka pa po povratku kući napravite skulpturu od njih.
 14. Odaberite rutu i zajedno vozite bicikle. Ako dijete još nije savladalo vožnju, ljeto je idealno da to nauči.
 15. Bacajte kamenčiće u rijeku, jezero ili more i bilježite tko je uspio postići najveću udaljenost.
 16. Održite natjecanje u hula-hupu, odnosno umijeću vrtnje obruča.
 17. Legnite na travu i promatrajte oblake. Dodijelite im oblike na koje vas najviše podsjećaju.
 18. Organizirajte sportsku aktivnost za dijete i njegove prijatelje u svome dvorištu ili obližnjem parku. Badminton, nogomet, odbojka… Izbor je velik.
 19. Izradite avione od papira i natičite se u tome čiji će najviše poletjeti.
 20. Barem jednom tijekom ljeta omogućite djetetu da prespava kod najboljeg prijatelja ili budite vi ti koji će ugostiti djetetove prijatelje u svome domu.
 21. Nabavite najjeftinije bijele majice i nekoliko boja za tkaninu, pa neka dijete oslika vlastitu majicu.
 22. Tokom najvećih vrućina priredite vodenu zabavu u dvorištu ili na balkonu. Nekoliko vodenih prskalica i balona sasvim je dovoljno za rashlađivanje.
 23. Kada smo već kod vode, poigrajte se i ledom. Poučite dijete o svojstvima promjene agregatnog stanja vode, a potom u kalupu za led zamrznite gumene bombone, voće ili jestive šljokice uz, dakako, dodatak vode.
 24. Neka dijete nacrta strip u kojem će uz pomoć crteža opisati najdražu ljetnu uspomenu.
 25. Raspitajte se o aktivnostima za djecu u svome gradu. Veći gradovi nude pregršt besplatnih radionica i kampova.

Sve aktivnosti s ove liste osmišljene su tako da zajedno potiču cjelokupan djetetov razvoj – od razvoja grube do fine motorike, poticanja psihoemocionalnog razvoja, kognitivnih sposobnosti, pa sve do poticanja kreativnog izražavanja.

zadovoljna.dnevnik.hr
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *