Zaklepeći nanulama

Neizostavan dio tradicionalne bošnjačke nošnje su nanule!
Pravljene su najčešće od orahovog drveta, kojeg zanatlije vješto obrade i ukrase. Imaju dvije visoke potpetice i jedan kaiš koji se navlači preko prstiju. Žene u Osmanlijskom dobu nosile su nanule kako u kući, tako i van nje, klepećući njima niz kaldrmu.

U to doba nanule i nisu bile nešto posebno udobne, ali danas se na Baščaršiji prave lijepe i funkcionalne nanule, koje se, bez problema, mogu nositi. Ono što je najljepše kod ove obuće je upravo to što je svaka nanula unikatna, dakle ne postoji nijedna ista nanula. Sve se radi ručno i svaki, pa i najmanji detalj, pazi vješto oko zanatlije. Jedinstveni primjer nanula iz 18. stoljeća čuva se u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

nanule2Značaj visokih potpetica je u tome što štite ženska stopala od vrelog tla i hladne vode, a ujedno se žena osjeća višom i samopouzdanijom. Nanule su nerijetko bivale ukrašene raznim draguljima, ukrasima, sedefom ili zvončićima. Zvončići su najkarakterističniji za nanule koje su nosile žene bogatih begova. Obzirom da su begovske kuće nekada davno imale posebne sobe i posebne avlije za muškarce i žene, žena je morala nekako privući pažnju svog ašika. Kada žena zaklepeće i zazvoni nanulama u ženskom dijelu dvorišta, taj bi se zvuk čuo u čitavoj kući, pa bi privukao pažnju njenog bega i na taj mu način stavljale do znanja da ne ispunjava svoje dužnosti kao muž! Ovo je bio jedan od neverbalnih, romantičnih oblika komunikacije dvoje voljenih.

Ali, nanule se nisu nosile samo dok su Osmanlije bili na ovom prostoru. Zahvaljujući popularnoj seriji “Sulejman Veličanstvni” nanule se ponovo vraćaju u modu. Iako pomalo neudobne i retro, djevojke vole da ih kombinuju sa svojim krpicama i u njima se osjećaju poput Hurem. Zato, drage moje, ako Vam vaš muškarac ne posvećuje dovoljno pažnje, znate šta vam je činiti! Nanule na noge i zaklepećite, jer tom zovu muškarci ne smiju odoljeti! 😛

Piše: Ajla Šabić, merak.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.