ZALJUBIO SE U EMINE NA PRVI POGLED I SUPROSTAVIO SE PORODICI

238

Turski predsjednik Tayyip Redjep Erdogan završio je posjetu zemljama u regionu, a s njim je bila i supruga Emine Erdogan, prva dama Turske, s kojom je predsjednik u braku pune 44 godine.

Ako pitate turske novinare, riječ je o najmoćnijoj ženi islamskog svijeta, a koliko ima utjecaja na svog supruga govori podatak da svom suprugu ulaže veto na njegove odluke! No, prije četiri desetljeća, kada su se predsjednik i prva dama upoznali – gotovo pa niko nije im davao pretjerano velike šanse, a njihov početak bio je itekako težak.

Emine je odrasla u velikoj obitelji sa četvero braće i kao jedino žensko dijete. S 15 godina navodno su joj braća zabranila da napušta kuću jer takvo ponašanje ne priliči djevojkama njezine dobi. Ipak, kada je majka vidjela kako, na tada mladu Emine, loše utječe samoća i izolacija, odlučila je malo popustiti sa zabranama i dozvoliti joj izlaske koji su, kako strani mediji pišu, prikladni za njezine godine.

Život joj se iz korijena mijenja nakon slučajnog susreta s turskom spisateljicom Sule Yuksel Senler, revolucionarkom po pitanju žena muslimanka u svijetu, a bila je i osnivačica ”Idealističke ženske udruge”.Nakon sudbonosnog susreta, Emine postaje aktivni član, a 1977. pojavila se na jednom sastanku stranke na kojoj je govor držao njezin budući suprug, tada mladi politički lider.

Bila je to ljubav na prvi pogled. Kada ju je ugledao u publici, Tayyip se odmah zaljubio, a ubrzo je krenula njihova ljubavna priča. Predsjednikova majka od početka se protivila toj vezi i vjenčanju jer je htjela da njezin nasljednik oženi ”pokrivenu čistokrvnu muslimanku”. Kako je tada mladi političar bio zaljubljen preko ušiju, a konzervativna obitelj nije odobravala njegovu ljubav, ”preko noći” se razbolio i izgubio desetak kilograma. U tom trenutku shvatio je da će se boriti za ljubav usprkos obiteljskoj zabrani, a 4. jula 1978. svojoj najvećoj ljubavi izgovorio je ”sudbonosno da”. Iako danas imaju četvero djece, Ahmeta Buraka, Necmettina Bilala, Sümeyye i Esre, a prošlo je više od 40 godina, obitelj Erdogan nikada u potpunosti nije prihvatila Emine.

Inače, riječ je o ženi koja nosi hidžab, voli čitati, plivati i slušati tursku klasičnu glazbu, a poznato je kako joj je omiljena pjesma ”Osman aga”. Zanimljivo, turski, ali i svjetski mediji, o ovoj ženi pišu na dva potpuno različita načina. I dok je jedni prikazuju kao skromnu i poniznu ženu koja svog supruga prati u stopu i neizmjerno podržava, drugi pišu kako je ovisnica o shoppingu i bahata rasipnica.

Mediji su svojedobno pisali i o njezinom ponašanju koji nije u skladu s muslimanskim vrijednostima. Prvoj dami Turske navodno su velika strast dizajnerska odjeća i obuća, a zbog njezinog dolaska jedan trgovački centar u Bruxellesu svojedobno je zatvoren kako bi ona u miru mogla kupovati skupocjene krpice. Također, tokom jednog posjeta u Varšavi, samo na sajmu antikviteta potrošila je oko 50.000 eura.

Također, turski mediji pišu kako prije svake važne odluke predsjednik Turske prvo savjet traži od svoje supruge, a zatim svih ostalih stručnjaka koji su mu na raspolaganju.

Izvor Hayat
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *