Zbog problema u Ukrajini počeli obračuni u Moskvi: Putin smijenio čak osam generala?

230
Očito je da u Kremlju nisu zadovoljni zbog slabog napredovanja ruske vojske te propasti ‘blitzkriega‘ na koji je Putin računao

Jesu li u Moskvi počeli obračuni zbog problema s napredovanjem vojne operacije u Ukrajini? Naime, tajnik ukrajinskog Vijeća nacionalne sigurnosti Oleksij Danilov tvrdi da je Vladimir Putin smijenio čak osam generala zbog loših ratnih “rezultata” u Ukrajini te postavio nove. Očito je da u Kremlju nisu zadovoljni zbog slabog napredovanja ruske vojske te propasti blitzkriega na koji je Putin računao.

Osim toga, ruski neovisni portal Meduza, pozivajući se na poznatog ruskog istraživačkog novinara i publicista Andreja Soldatova, piše da su u Moskvi u petak 11. ožujka uhićena dvojica visokih dužnosnika Putinove obavještajne službe FSB (nasljednik KGB-a): šef Pete uprave, general pukovnik Sergej Beseda, i njegov zamjenik Anatolij Boljuh.

Obojica su u kućnom pritvoru, a u FSB-u su bili zaduženi za Ukrajinu. Beseda i Boljuh trebali su pripremiti teren za dolazak ruskih “osloboditelja” u Kijev jer su bili zaduženi za obavještajnu mrežu u toj zemlji, ali očito nisu davali dobre i pouzdane informacije.

Kako je javio Soldatov, prema njemu dostupnim informacijama uhićeni su zbog malverzacija sredstvima odobrenim za obavještajni rad i podrivačku djelatnost u Ukrajini, ali najvjerojatnije i zbog krivih informacija koje su davali o stanju u toj zemlji.

Nakon uhićenja dvojice visokih dužnosnika FSB-a postavlja se pitanje je li Putin počeo obračun s onima koji su sudjelovali u organizaciji invazije koja ne daje očekivane rezultate te tko bi mogao biti sljedeći. Iako u Moskvi tvrde da se operacija odvija prema planu, jasno je da ruskoj vojsci ne ide kako je planirano te da nisu očekivali ovako jak i uspješan otpor ukrajinskih snaga.

Osim toga, ukrajinski mediji javljaju kako je u ratnim djelovanjima ubijen još jedan ruski general. Riječ je o general bojniku iz Istočnog vojnog okruga Andreju Kolesnikovu. On je već treći ruski general koji je poginuo od početka rata u Ukrajini 24. veljače. Radi se o generalima Andreju Suhoveckom i Vitaliju Gerasimovu.

Zanimljivo je da na ruskoj Wikipediji u natuknici o generalu Kolesnikovu piše kako se “predlaže uklanjanje članka”, iako u njemu stoji kako ukrajinska strana tvrdi da je poginuo 11. ožujka na bojištu.

Neki vojni analitičari smatraju kako taj podatak o toliko poginulih generala u relativno kratkom razdoblju rata svjedoči o tome da se na terenu ne odvija sve po planu kada tako visoki činovi moraju dolaziti na prvu crtu bojišta da bi sređivali stvari.

Jutarnji.hr
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *