Željko Komšić poručio: Ako bude ovakva situacija opet ću se kandidirati

106

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik DF-a Željko Komšić u četvrtak navečer je gostovao u programu Federalne televizije.

U emisiji Dnevnik D, Komšić je komentirao aktuelne teme u našoj zemlji, a posebno stavove Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH.

“Schmidt je, da li zbog kratkoće vremena otkako je visoki predstavnik ili brzine ili nekih drugih razloga, izrekao nešto što nije po Ustavu BiH”, navodi Federalna.ba.

“Dakle, u Predsjedništvu BiH ne sjede predstavnici naroda, nego ljudi koji su izabrani iz reda konstitutivnih naroda. Druga stvar, sve ono što je on tu rekao zapravo se kosi sa nekim osnovnim demokratskim načelima po kojima živi npr. i zemlja iz koje on dolazi. Dalje, on govori o Hrvatima.

Hrvati su zastupljeni u institucijama BiH na način kako je to propisano Ustavom i zakonima. Po meni, on miješa HDZ i Hrvate. Hrvati čak većinom ne glasaju za HDZ.

Naš ustavni sistem ne razvrstava birače na Hrvate, Bošnjake i Srbe, bez obzira kakva je realnost na terenu. Kada je riječ o glasanju naš Ustav prepoznaje građane entiteta, kada je riječ o Predsjedništvu. Tvorci dejtonskog Ustava su sigurno imali na umu i ovakve stvari ali su ipak pokušali da sačuvaju taj građanski moment.

Mislim da je Schmidt napravio grešku. Odabrao je stranu odmah na početku i svaki njegov budući potez će biti opterećen nekom vrstom sumnje. I to je njegov problem. Ja znam šta je Ustav i šta je Dejton. Dejtonski Ustav se može mijenjati samo u Parlamentarnoj skupštini BiH i nigdje više.

Dakle, on ne podliježe intervencijama bilo koga, izuzev Parlamentarne skupštine BiH. To je jedna greška u koju je upao Schmidt. Druga je pogrešno tumačenje, treće je greška koju je napravio u političkom pristupu, odnosno to što je svoju poziciju već svrstao na jednu stranu”, piše Federalna.ba.

Komšić ističe da su znali da su to pozicije Schmidta i prije nego što je on zvanično preuzeo svoju funkciju. “Nisam očekivao da će napraviti takvu početničku grešku. Znao sam za njegove stavove.”

Komšić kaže da je nakon sastanka na Bledu rekao da mu se sviđa što Schmidt zaključke donosi sam.

“Ja mu zaista želim uspjeh na ovoj poziciji. U tom razgovoru koji smo imali na Bledu sam mu morao objašnjavati kako neke stvari funkcionišu po Ustavu BiH. Da se razumijemo, ja Schmidtu i dalje dajem podršku i davat ću mu podršku i ljudsku i političku, na način da od njega očekujem da donese neke evropske vrijednosti u BiH. Ne doživljavam ovo niti kao kakvu tragediju sve dok, kao posljedica njegovih stavova, ne bude neki potez koji je po meni loš, pa čak i poguban po BiH.”
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *