Zvaničnici iz Crne Gore reagirali na govor premijera Abazovića: ”Sram te bilo Dritane!”

278

Ministar odbrane Crne Gore Raško Konjević je na društvenim mrežama naglasio da je genocid počinjen nad Bošnjacima

Bedrudin Brljavac   |11.07.2022
Zvaničnici iz Crne Gore reagirali na govor premijera Abazovića: ”Sram te bilo Dritane!”

Crnogorski premijer Abazović je u govoru rekao da ”genocid nije počinjen nad Bošnjacima, već nad ljudima te da ga nisu počinile vojske, već politike”.

“U znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, položili smo vijenac na spomenik u parku na Pobrežju. Da se više nikada i nikome ne ponovi! Osjećam potrebu i da se našim prijateljima u Bosni i Hercegovini izvinim zbog govora premijera Abazovića na komemoraciji u Potočarima”, kazao je Vuković na društvenim mrežama.

Ministar odbrane Crne Gore Raško Konjević je na društvenim mrežama naglasio da je genocid počinjen nad Bošnjacima.

“Genocid je skup KD izvršenih sa namjerom da se potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa, kao takva. Genocid je počinjen nad Bošnjacima!!! ‘Presuda’ da 8.372 Bošnjaka bude ubijeno bilo je njihovo ime i prezime”, kazao je Konjević.

Draginja Vuksanović-Stanković, zastupnica u Skupštini Crne Gore, također je osudila govor premijera Abazovića.

“Je li ovo predsjednik Vlade CG relativizuje genocid u Srebrenici?! Sram te bilo Dritane!”, kazala je Vuksanović-Stanković na Twitteru.

Na današnji govor premijera Crne Gore u Potočarima reagirali su i iz Memorijalnog centra Srebrenica te direktor te ustanove Emir Suljagić.

“Poštovani premijeru Dritane Abazoviću, hvala što ste danas bili sa nama u Potočarima. Međutim, genocid jeste počinjen nad Bošnjacima – jer motiv ubijanja nije bio ‘ubijanje ljudi’, već ubijanje i uništenje jednog naroda. To vas uče presude međunarodnih sudova. Pročitajte ih,” poručili su iz Memorijalnog centra Srebrenica na službenom Twitter nalogu.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, također je podijelio tu reakciju i napisao je kako je tek u ponoć 10. jula Memorijalni centar dobio spisak govornika koji je bio u nadležnosti Organizacionog odbora.

“Tek je u ponoć 10. jula Memorijalni centar Srebrenica dobio spisak govornika (nadležnost Organizacionog odbora). Izvinjavam se porodicama žrtava genocida što su morali slušati relativizaciju sudski utvrđenih činjenica na 100 metara od mezarja“, naveo je Suljagić.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *