ZZJZ: Problemu zagađenog vazduha pristupamo u skladu sa svojim nadležnostima

94

Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) u Novom Pazaru problemu zagađenog vazduha pristupa u skladu sa svojim nadležnostima, i na svom sajtu je izdao preporuke građanima za postupanje tokom aerozagađenja, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Doktorka ove zdravstvene ustanove Selma Bihorac rekla je da su u poslednjih mjesec dana slične preporuke upućivali i putem raznih televizijskih emisija, a sve u skladu sa svojim ingerencijama.

„Prisustvujemo svim emisijama u kojima se otvoreno priča o ovom problemu i njemu pristupamo u skladu sa svojim nadležnostima. U planu javnog zdravlja za 2019. godinu koji je usvojen od Skupštine grada aerozagađenje smo naveli kao jedan od prioritetnih problema za riješavanje, i tako bili pokretač za dobijanje mjerne stanice u ovom gradu“, rekla je Bihorac.

Ona dodaje da u ovu zdravstvenu ustanovu ne stiže ništa od zvaničnih podataka koji se odnose na kvalitet vazduha, i da uvid u informacije imaju jedino ukoliko pristupe sajtu Agencije za zaštitu životne sredine koja i radi kompletnu analizu vazduha.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Šefadil Spahić podsjetio je da su nadležnosti ove ustanove prije svega delatnosti koje se odnose na mikrobiološku dijagnostiku, dijagnostiku zaraznih bolesti, kao i razne druge sanitarne preglede.

„Ne radimo ispitivanje vode, zemljišta, vazduha, i namirnica jer nemamo prostor, kadar i opremu. Mi radimo u adaptiranim prostorijama, i jedina smo zdravstvena ustanova koja se sama finansira“, dodao je Spahić.

Građani su na društvenim mrežama poslednjih mjesec dana pozivali Zavod za javno zdravlje da se oglasi povodom prekomernog zagađenja vazduha u Novom Pazaru.

Autor: Elzana Đulović
Radio Sto plus
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *